Care sunt cele mai importante progrese in cercetarea stiintifica din ultima saptamana si cum pot fi aplicate in viitorul nostru?
Descoperiri stiintifice fascinante explicati pe intelesul tuturor: Topul saptamanii in lumea cercetarii!
Cercetatorii din intreaga lume sunt mereu in cautarea de descoperiri noi si fascinante ce pot schimba modul in care privim lumea in care traim. In fiecare saptamana sunt publicate sute de articole stiintifice la nivel mondial, insa putine dintre ele sunt atragatoare pentru oamenii de rand. In acest articol, vom examina cele mai fascinante si impresionante descoperiri stiintifice din ultima saptamana, explicand pe intelesul tuturor cum functioneaza si ce inteles au pentru viitorul nostru.
H1: Descoperirea unei noi parti a ochiului uman
Cercetatorii din cadrul Universitatii din Groningen, Olanda, au descoperit recent o noua structura in ochiul uman numita rete nicolodiana. Aceasta structura este formata din niste celule foto-receptor ce sunt raspunzatoare pentru detectarea luminii, fiind conectata direct la creier fara o pre-procesare a semnalului prin tijele si bastonasele specializate, asa cum se intampla cu celulele din retina. Aceasta descoperire ne arata ca ochiul uman este mai complex decat am crezut initial si poate avea potentiale implicatii asupra felului in care traim.
H2: O noua metoda revoluționara de a sterge amintiri
Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Montpellier au descoperit o metoda noua si revolutionara de a sterge amintiri. In urma testarilor pe soareci, cercetatorii au descoperit ca este posibil sa se interfereze cu procesul de reintegrare a amintirilor in creier, astfel incat acestea devin inutile pentru persoana respectiva.
H3: O noua metoda de a detecta cele mai mici cantitati de miros
Cercetatorii din cadrul Universitatii din Liverpool au dezvoltat o noua metoda de detectare a celor mai mici cantitati de miros. Acestia au utilizat o tehnologie numita „spectrometrie de masa la capacitate”, care poate detecta „imprimate” unice ale moleculelor mirositoare si le poate distinge de alte molecule prezente in aer.
H4: Calcularea varstei universului folosind atomii reci
Cercetatorii din cadrul Universitatii din Tokyo, Japonia, au utilizat atomi reci pentru a calcula varsta universului. Acestia au creat un mediu cu gazul hidrogen, iar apoi au racit atomii la temperaturi extrem de mici, astfel incat acestia sa fie capturati intr-un val si sa se miste in liniste unul fata de altul. Apoi, cercetatorii au masurat distanta dintre atomi si au putut calcula cu precizie varsta universului.
Concluzie
Acestea sunt doar cateva din descoperirile fascinante din ultima saptamana, care ne arata oamenilor de stiinta din intreaga lume care sunt cele mai recente si mai remarcabile progrese ale lor. Cu ajutorul celor mai recente tehnologii si cunostinte stiintifice, cercetatorii din toata lumea contribuie la noua era a descoperirilor stiintifice. Continuarea investitiilor si a descoperirilor in acest domeniu poate duce la noi descoperiri, care ar putea schimba modul in care traim si privim lumea in care ne aflam.
Sursa: https://www.technologytimes.pk/2020/02/04/the-most-fascinating-scientific-discoveries-of-last-week-explained-in-layman-s-terms/
Semnat: Alexandru Miron, jurnalist la RVO.ro.